Columns

De Koning van Wezel
Wat heb jij nodig om 'onder water' te durven?

Auteur Janet Mulder
Datum 09/01/2017

Wat heb jij nodig om ‘onder water’ te durven gaan?

Tijdens een training coach-de-coach stelde ik de vraag ‘wat hebben jullie van mij en elkaar nodig om het beste uit jezelf te halen gedurende deze training’. Het team ging met elkaar in gesprek en ik wachtte op de gang. Na een half uur kon ik het niet meer verduren en ging daarom maar even naar binnen om polshoogte nemen. Een van de coaches zei ‘Janet, wacht nog maar even we hebben nog een veel te leuk gesprek, je bent nog niet nodig’! Na 3 kwartier mocht ik weer terugkomen en hebben we samen een contract opgesteld waar iedereen ‘ja’ tegen kon zeggen. Wat een prachtig proces was dat zeg, de training kon voor mij nu al niet meer stuk!

Op de tweede bijeenkomst kwam er echter een kleine kink in de kabel. Ik voelde dat er iets aan de hand was in het team, het broeide een beetje, ik kon de vinger eerst niet goed op de zere plek leggen. Gaandeweg de check-in werd het me duidelijk dat de afspraak ‘bereidheid om onder water te durven gaan’ voor iedereen verschillend was. Met ‘onder water durven te gaan’ bedoelde de groep iets van jezelf laten zien, reflecteren op jezelf en naar binnen te durven kijken, naar je eigen gevoel. Een van de docenten hield zich een geruime tijd stil. Opeens zei hij ‘Als je van mij verwacht dat ik onder water ga dan heb ik daarvoor wel een duikpak nodig met zuurstofflessen, dan pas durf ik onder water’! Het werd stil… en bleef even stil… Deze opmerking maakte indruk.
Als coach is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en de wil om te blijven kijken naar jezelf. Jij bent namelijk het belangrijkste instrument in het contact met de ander. Of dit nu een collega of een leerling is. Vragen als ‘hoe is het nu met mij?’, ‘Wat doe ik met de leerling en wat doet de leerling met mij’? ‘Wat raakt mij in het contact met de leerling?’ kunnen hierin helpend zijn. Mede daarom is het belangrijk om te weten wat jou daarbij kan helpen, of zoals George Kohlrieser* zegt jouw ‘secure bases’ (een secure base is een persoon, plaats, doel of object dat ons een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg verschaft. Het biedt een bron van inspiratie en energie voor uitdaging, onderzoek, het aangaan van risico’s en het zoeken van nieuwe uitdagingen’). De docent van daarnet had metaforisch een duikpak en zuurstofflessen nodig om zich veilig te voelen, om voldoende lucht te hebben. Het benauwde hem zo nu en dan in het contact met zijn collega-coaches. Hij had ruimte nodig en tijd om zijn eigen pad te bewandelen en ging daarom wandelen met collegae. Buiten zijn en bewegen waren hulpbronnen/secure bases voor hem. Wat heb jij nodig om echt in contact te zijn met jezelf en de leerling? Wat zijn belangrijke secure bases voor jou? Heb je daar contact mee?
Voor 2017 wens ik je veel verbinding met jezelf en de ander toe! En daar kunnen een duikpak en zuurstofflessen zeer behulpzaam in zijn.
*boek ‘Laat je niet gijzelen’ van George Kohlrieser

Voor meer De Koning van Wezel columns ga naar: Publicaties > Columns

 

« terug

!mpuls Leeuwarden, een herstelgericht school Artikelen Arie van Erp, KPC Groep
!mpuls Leeuwarden, een herstelgericht school Artikelen Arie van Erp, KPC Groep