Columns

De Koning van Wezel
Dansen tussen prins en kikker

Auteur Jan Ruigrok
Datum 12/03/2016

In het onderwijs en daarbuiten ontmoet je volop prinsen, prinsessen en kikkers. De prins is wat je van jezelf aan de buitenwereld laat zien. Een ideaalbeeld dat je is voorgehouden door je opvoeders en mensen die belangrijk voor je zijn. Je ouders in de eerste plaats, daarbij leraren, leermeesters, leeftijdsgenoten. Ook reclamemakers en media en hebben invloed op hoe mensen gezien willen worden. Ze zeggen je wat je moet doen om een echt prinsje of prinsje te zijn.
Als dat lukt levert dat een hoop op. Mensen waarderen je en belonen je met erkenning, complimenten en als het een beetje meezit, leidt het tot promotie en meer centen in de pot. Het is ook veilig: je weet wat je hebt en je hebt wat je weet. Leraren hebben een stevige prins nodig in het paleis dat de school is. Hetzelfde geldt voor leerlingen en als zij op school leren wat de maatschappij van hen vraagt, hebben ze daar een leven lang plezier van. De prinselijke staat helpt je te overleven in een ingewikkelde maatschappij. ’t Is wel hard werken. De prins denkt veel na en is zich steeds bewust van zijn omgeving: hij moet weten hoe zich te gedragen. De tevredenheid van een prinses wordt bepaald door hoe anderen op haar reageren. ‘Waarom doet u dat?’ vraagt een leerling. ‘Zo doen we dat op deze school’, antwoord de prinselijke lerares.
Wie zichzelf teveel in het prinsenpak hijst en altijd in een mooi paleis wil wonen, betaalt daar een prijs voor. Bijvoorbeeld die prijs van de stress die afkomstig is van zijn kikker, die zich lekkerder voelt in een vijver. De kikker is wie je vanbinnen bent, met al je mooie, originele, maar ook rare impulsieve en ook donkere kanten. Een kikker leeft vanuit zijn hart en zijn buik. Een sterke kikker is meester over de emoties die daar leven. Hij is nieuwsgierig, leeft in het hier en nu en geniet van wat er zich aandient. De maatstaf voor de tevredenheid over zichzelf, is hij zelf en niemand anders. ‘Waarom doet u dat?’, vraagt een leerling. ‘Omdat ik vind dat dit op dit moment het juiste is’, kwaakt zijn leraar vanuit het moeras.
Wie zijn kikker naar buiten brengt, geeft Liefde, intimiteit en kwetsbaarheid de ruimte. En dat is bloedspannend: je weet nooit hoe mensen daarop reageren. De kikker staat voor intimiteit, jezelf laten zien. Waar de prins staat voor overleven in het paleis, staat de kikker voor leven in de vijver en leven zonder intimiteit is een staf is zonder toverkracht.
Herstelrecht dat leidt tot werkelijk herstel van relaties vindt plaats in de vijver. Scholen hebben paleisregels nodig en verdienen prachtige vijvers.
Onderhoud beide!

Voor meer De Koning van Wezel columns ga naar: Publicaties > Columns

 

« terug

!mpuls Leeuwarden, een herstelgericht school Artikelen Arie van Erp, KPC Groep
!mpuls Leeuwarden, een herstelgericht school Artikelen Arie van Erp, KPC Groep