Columns

De Koning van Wezel
Zwarte Giel, wie kent hem niet?

Auteur Jan Ruigrok
Datum 05/11/2016

In zijn VARA-radioprogramma laat Giel Beelen apengeluiden horen en roept daarbij ‘Rustig Sylvana’ en de Zwarte Pieten-discussie maakt plaats voor de Zwarte Giel-discussie. Binnen de kortste keren gaat er een petitie rond waarin van de VARA geëist maatregelen tegen racisme te nemen; door makers van een overheidsfilmpje tegen racisme wordt Giel, die daarin een van de dragers van de boodschap is, kaltgestellt met een zwart blok over zijn hoofd.

Volop brandt een discussie los over de vraag naar de vermeende bedoelingen van de radiomaker en je telt pas echt mee als je jouw Zwarte Piet hebt toegekend aan Zwarte Giel, de racist of aan Sylvana Simons wegens vermeend Slachtoffergedrag.

Uiteraard wordt er gezocht naar passende straffen voor Zwarte Giel: verbanning van de radio, boetes, een justitiële aanklacht. You name it, we’ve got it

Bij de DWDD biedt Giel zijn excuus aan; aan Sylvana en aan iedereen die hij gekwetst heeft. Zijn verklaring, die hij niet als excuus gebruikt, is dat hij puur intuïtief werkt en dat wat er bij hem opborrelt zijn werk laat doen. Hij gaf zoals we in Rotterdam zeggen zijn bek een zwaai en dat ging even mis. Zijn bedoeling? Wat is de bedoeling van een per ongeluk gelaten wind? Het roept herinneringen op, aan de tijd dat mijn ouders op school te horen kregen dat ik zo leuk uit de hoek kon komen.  ‘Je zou hem er soms zo in terugtrappen’, zei de meester. En dat gebeurt nu met Giel: ze trappen hem terug in de hoek waaruit hij vandaan komt.

Het is een ruzie vol paradoxen. Giel, boegbeeld in een antiracismecampange, laat een wind waarvan de racistische stank de ether vervuilt; de makers van het antiracismefilmpje foto- of filmshoppen Giel van het scherm: iemand die in de fout gaat krijgt een schop onder zijn kont en ligt eruit. Een tamelijk exclusieve actie van een club die inclusie hoog in het vaandel heeft staan.

 Voor wie herstelgericht denkt, ligt de oplossing voor de hand: Giel maakt een fout, heeft er spijt van en biedt excuus aan. ‘Hartstikke goed Giel’ zeggen we dan, ‘da’s een mooie eerst stap maar nog niet voldoende. Als ik met mijn auto tegen die van mijn buurman aanrijd en ik bied mijn excuus aan, is die man daarmee niet tevreden. Er moet nog een stap gezet werden: hoe ga je je excuus omzetten in actie? Ga om de tafel zitten met mensen die last van de stank hebben en kijk samen wat jij kunt doen om de lucht te zuiveren. Misschien dat jullie in december samen Serieus Request kunnen presenteren. En als jullie daarbij van bril wisselen, zul je zien dat jullie meer op elkaar lijken, dan je denkt.

Jan Ruigrok.

 

 

 

 

Voor meer De Koning van Wezel columns ga naar: Publicaties > Columns

 

« terug

Twee motten Artikelen Jan Ruigrok