Columns

De Koning van Wezel
Spic & Span

Auteur Jan Ruigrok
Datum 04/01/2013

Brief van: de rector van het Spic & Span College

Aan: de leerlingen


Beste leerlingen,


Vorig jaar hebben we gewerkt aan een schonere school. En we moeten toegeven: dat is niet gelukt. Als het werkte, was dat maar voor even en de sfeer werd er niet beter van. Velen van jullie vonden het niet leuk aangesproken te worden op rondslingerende pakjes, zakjes en boterhamresten. Regelmatig hoorden we jullie zeggen ‘we zijn er toch niet om de rotzooi van anderen op te ruimen?’ Ook de sfeer tussen de leerlingen en leraren werd er niet beter op. Leraren vonden dat ze door jullie aan te spreken veranderden in zeurderige mopperaars. Dat is voor hen niet leuk en het laatste wat wij willen, is dat jullie les krijgen van mopperkonten.

Wij stoppen daarom met het aanspreken van jullie op het maken van troep. Binnen onze school hebben wij nu eenmaal te accepteren dat er veel achterblijft en we moeten daar niet moeilijk over doen. Sommige dingen verander je nu eenmaal niet, dat zijn geen problemen, maar feiten.

Wel moeten wij als schoolleiding kijken hoe we hiermee omgaan. Jullie hebben recht op een schone, hygiënische school. Ook de leraren vinden dit belangrijk. Zeker nu we in deze tijd van het jaar veel basisschoolleerlingen op bezoek krijgen die willen weten of het Spic & Span-college een leuke school is. Als ze dat niet vinden, gaan ze naar andere scholen en dat kan betekenen dat er in het nieuwe schooljaar voor een aantal leraren bij ons geen werk meer is.

Om deze redenen ben ik in  onderhandeling met een aantal schoonmaakbedrijven over het inzetten van extra schoonmakers. Ik verwacht dat we uitkomen op een contract waarbij drie maal in de week twee of drie extra schoonmakers ingehuurd worden. Ik wil hen na 4 uur inzetten zodat jullie geen last ondervinden. Zij zorgen ervoor dat iedereen de dag daarna weer in een schone school aan het werk kan. Het is wel even zoeken geweest waar ik het geld vandaan haal, maar ook daar zijn we uitgekomen. Ik wil jullie daarmee niet al te veel vermoeien. Voor jullie is het goed om te weten wat jullie daarvan gaan merken. Als het contract kost wat ik verwacht, betekent dat, dat de schoolfeesten rond Kerst en aan het eind van het jaar geschrapt worden. Ook de excursies in mei naar de Efteling en de werkweek van de hoogste klassen gaan dan niet meer door. Het geld dat al is gestort voor de werkweek, wordt natuurlijk terugbetaald.


Als ik niets van jullie hoor, neem ik aan dat jullie akkoord gaan met deze plannen. Mochten jullie hierover willen overleggen, dan kan dat. Op 6 februari heb ik tussen 3 en 5 uur tijd en ruimte gereserveerd om met een hapje en een drankje mijn plannen met jullie te bespreken. Als jullie hieraan willen deelnemen, kun je dat laten weten aan mijn secretaresse mevrouw Van Maarseveen.


Met vriendelijke groet,B. Blink, rector.

Voor meer De Koning van Wezel columns ga naar: Publicaties > Columns

 

« terug

Twee motten Artikelen Jan Ruigrok