Columns

De Koning van Wezel
Open brief aan de hoofdprem

Auteur Jan Ruigrok
Datum 06/11/2013

Beste Prem Radhakishun.

Bij De Wereld Draait Door zag ik u tekeer gaan tegen Sinterklaas: u hebt een hekel aan een volksfeest dat van liegen aan elkaar hangt en aan witte Turken met een rode muts die donkere knechten voor hun karretje spannen.

U hebt gelijk. Het is allemaal koloniaal gedoe, hartstikke fout en moet stoppen. Alleen: het gevecht aangaan met Sint en Piet lukt je nooit. Dan krijg je heel Nederland tegen je en het verdeelt de wereld in voor- en tegenstanders. Tot in de Verenigde Naties toe zitten mensen elkaar nu al in de haren. De eerste bedreigingen in sappig Nederlands vliegen mevrouw Verene Shepherd van de VN-commissie die Sinterklaas op racisme onderzoekt, al om de oren. Straks worden er nog aanslagen gepleegd op Sint en Piet.

Wij van Herstelrecht willen dat mensen op een vreedzame manier samenleven en dat verschillen, ook in opvattingen, er mogen zijn. Iedereen hoort erbij: U, Sint en Piet, de Kerstman, inclusief alle voor- en tegenstanders.

Nu is er een oplossing voor dit dilemma waarin u een doorslaggevende rol heeft. U hoeft alleen dat te doen waar u goed in bent, wat u leuk vind om te doen en waar anderen van genieten als u het doet. Wie kan daar nu nee tegen zeggen?

Het zit zo:
Zwarte Piet is een sprookjesfiguur. Als een afgerichte hondentrainer beloont het geknechte hulpje van Sinterklaas lieve kindertjes bij het vertonen van goed gedrag en straft hij hen af bij ongewenst gedrag. Zo verandert hij hen in willoze slaven van de consumptie-industrie terwijl zijn bangmakerij iedere gezonde ontwikkeling in de weg staat. Bah!

Van ieder sprookjesfiguur heb je een goede en een slechte variant. De heks tegenover de fee; de tiran tegenover de koning; de kwade magiër tegenover de goede tovenaar; de gewetenloze vernietiger tegenover de nobele ridder; de rover van onschuldige maagden tegenover de prins op het witte paard, Zwarte Piet tegenover …., jawel Prem.

Waar Piet de negatieve Prem is, bent u de positieve Piet. U hebt dezelfde kwaliteiten maar zet die wél op een fantastische manier in. Kindertjes die het moeilijk hebben, stimuleert en ondersteunt u bij hun schoolontwikkeling. U maakte daar prachtige tv-programma’s over. Waar u ook maar de kans krijgt, stelt u maatschappelijk onrecht op een genadeloze manier aan de kaak. Mensen die in de fout gaan, doen het in hun broek bij de gedachte dat ze door u publiekelijk ter verantwoording worden geroepen en dat maakt dat zij zich een beetje beschaafder gedragen. Daar komt bij dat wanneer u boos bent, u zo ongecontroleerd en volkomen maf uit de hoek komt, dat ik daar als volwassen kerel even hard om moet lachen als om Zwarte Piet toen ik nog een kleine broekeman was.

Laten we dit jaar voor het laatst Zwarte Piet inzetten en hem daarna bij de kerstbomenjacht ritueel verbranden. Wanneer u vervolgens als een Phoenix uit zijn as herrijst, kunt u vanaf november 2014 als Hoofdprem op basis van volkomen gelijkwaardigheid naast Sint door het land trekken en de wereld nog mooier maken.

De Nederlandse kindertjes vertrouwen op u!

Voor meer De Koning van Wezel columns ga naar: Publicaties > Columns

 

« terug

Twee motten Artikelen Jan Ruigrok