Expertisecentrum

Ruime expertise

ECHO is een samenwerkingsverband met Rigardus.

ECHO heeft ruime expertise op het gebied van leerlingbegeleiding, communicatie en conflicthantering. Sinds 2003 hebben haar oprichters zich gespecialiseerd in het werken met herstelrecht , via opleidingen, het participeren in congressen in binnen- en buitenland, het bezoeken van instituten en scholen in Amerika, Engeland en andere landen. Zij onderhouden contacten met de grondleggers van het IIRP, geven  trainingen en opleidingen en publiceren boeken en artikelen. In Nederland is ECHO hèt instituut dat Herstelrecht in de scholen introduceert en implementeert. Daartoe is een speciaal model ontwikkeld: de pedagogische dansvloer.

ECHO beschikt over ervaren gecertificeerde trainers, op het gebied van herstelgericht werken. Zij beschikken over licenties waarmee zij binnen het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs scholen ondersteunen.

Missie

ECHO heeft de volgende  doelstellingen:

  • Landelijke verbreding van kennis en toepassing van Herstelrecht in het onderwijs.
  • Bewaken en ontwikkelen van de kwaliteit van herstelgericht werken en daarin een aanspreekpunt zijn.
  • Het verzorgen van opleidingstrajecten en het verstrekken van licenties daarvoor aan derden.
  • Het  samenbrengen van en uitwisselen met organisaties in Nederland die op andere terreinen (jeugdwerk, justitie) actief zijn met Herstelrecht.

Over het logo

Het ontwerp is afgeleid van de Koru, een Nieuw-Zeelands symbool gebaseerd op de vorm van ontluikend blad van de zilvervaren. Het  staat voor nieuw leven, groei, kracht en vrede. De spiraal suggereert voortdurende beweging en groei, de kern verwijst naar terugkeer naar het uitgangspunt (herstel).